Ord og uttrykk
Å bestille ny trapp er for mange en spennende og viktig del i utformingen av hjemmet. Samtidig kan dette oppleves som en omfattende oppgave. Det dukker opp en del uttrykk og faglige terminologier som kan bidra til at prosessen virker mer komplisert enn den trenger å være. Disse faguttrykkene brukes for å best mulig komme frem til den personlige preferansen og de ønsker du har som kunde. For å gjøre opplevelsen enklest mulig har vi listet opp de mest brukte faguttrykkene våre her.
Det brukes mange faguttrykk i vår bransje. For å hjelpe litt på kommunikasjonen når du bestiller trapp, har vi listet opp de viktigste begrepene under.
Trinn
Trinnene forteller om du har en åpen eller lukket trapp. Det er også det du trår på. Disse kan du skreddersy etter eget ønske.
En åpen trapp har åpning mellom trinnene, uten stusstrinn. Leveres med barnesikringslist i underkant av trinn. En lukket trapp har stusstrinn, som er det loddrette stykket mellom hvert trinn.
Åpne trinn (åpen trapp)
Åpne trinn er standard i alle trapper. Dette gir et mer luftig og lyst inntrykk, og letter opplevelsen av trappa. Barnesikringslist er standard på åpne trapper. Denne begrenser åpningen mellom trinnene, som ikke skal være mer enn 10 cm, slik at barn ikke skal krabbe gjennom, eller sette seg fast.
Tette trinn (lukket trapp)
Tette opptrinn (stusstrinn som vi kaller det) lukker den åpningen man får mellom trinnene. Ved å lukke åpningen stenger man for støy, temperatur og oppvirvling av luft. Dette er viktig for mange for å unngå støv og rusk. Med tette trinn kan rommet under trappa utnyttes bedre.
Trinn
Også kalt inntrinn. Den vannrette delen man trår på.
Stusstrinn
Det loddrette stykket mellom hvert trinn
Trinn med trappenese.
Tette trinn der forkant av trinnet har et lite overlegg. Du får bedre plass til foten og trappen blir bedre å gå i.
Trinn uten trappenese.
Tette trinn uten overlegg. Dette tilvalget velges ofte av estetiske grunner og skaper en mer skulpturell effekt. Dette har et tillegg i prisen.
Blokktrinn
Kalles det første trinnet i trappa, dersom dette er åpnet opp og er mer forseggjort. Dette gjøres for å skape en flott start på trappa. En ekstra detalj. Finnes som rett, og buet (bilde)
Repos
Et parti i trappen uten stigning, også kalt trappeavsats. Ofte benyttet midt i trappen, der trappen skifter retning, som et hvileplatå.
Barnesikring (åpen trapp)
Når du velger åpen trapp er det krav om barnesikring. Hos oss kan du velge blant flere løsninger.
Barnesikringslist
Standard list under trinnene i forkant. Plasseres 40 mm fra forkant, og 50 mm fra siden. Kommer i samme utførelse som trinn forøvrig
Tykk barnesikringslist
Tykkere list under trinnene i forkant. Plasseres 5 mm fra forkant og 5mm fra side mot frivange. Kommer i samme utførelse som trinnene forøvrig
Tykk barnesikringslist, slett forkant
Tykkere list under trinn. Plasseres flush i forkant, og helt ut i trinnets lengde. Kommer i samme utførelse som trinnet forøvrig.
Vanger
Vanger er elementet som understøtter trinnene. Det er ulike begreper for de ulike variantene vi tilbyr.
Innstemt
Vangen er den delen på sidene av trappa som trinnene er festet inn i. Vange opptrer også i sammensatte ord, som veggvange, frivange m.m. Dette angir om vangen går langs veggen eller om den er fristilt ut i rommet. Denne kan ha ulike utforming, ofte etter designønske, som: innstemt, underliggende, midtsentrert. Innstemt vange, trinn går inn i vange. Underliggende/oppsalet vange, trinn hviler oppå vange. Midtsentrert vange, også kalt boksvange, sentrert på midten der trinn hviler oppå vange.
Underliggende (Oppsalet)
Kombinasjon (Innstemt og underliggende)
Underliggende sagtann
Midtstilt boksvange
Rekkverk (gelender)
Når du skreddersyr en trapp hos oss er rekkverket det som preger trappen. Du kan velge fra ulike materialer og stiler. Her har vi illustrert og listet opp begrepene vi bruker om rekkverk (gelender)
Gelender
Det samme som rekkverk. Monteres på trapp.
Håndlist
List på toppen av gelender. Eller som håndlist på vegg, festet i vegg.
Spiler
Også kalt, baluster, sprosse eller stav. De mindre stavene mellom trapp og håndlist, eller mellom sole og handlist på returgelender.
Returgelender
Gelender som rammer inn trappeåpning i andre etasje. Monteres fra trappestolpe til vegg, og festes i gulv.
Sole (gulvsole)
Ei list som spiler festes mot, for så å bli forankret/festet i gulv.
Skjøtestolpe
Ekstra stolpe som supplerende del i returgelender.
Vegglist (halvstolpe)
Benyttes ved feste av returgelender mot vegg.
Stolper
Også kalt megler. Markerer start og avslutning av gelender.
Slett stolpe
Kvadratisk, 60 x 60 mm
Slett stolpe
Rektangulær, 40 x 80 mm
Slett stolpe under håndlist
Rektangulær, 40 x 80 mm
Profilert stolpe
Kvadratisk 80 x 80 mm
Profilert stolpe med hatt
Kvadratisk 120 x 120 mm